Never-ending throttle body replacements - Hyundai Genesis Forum
 11Likes
  • 2 Post By andbudzi
  • 1 Post By Red Raspberry
  • 1 Post By Thumb5
  • 1 Post By AKGC
  • 1 Post By andbudzi
  • 1 Post By BK2SiC
  • 1 Post By Gaijinn
  • 1 Post By AKGC
  • 1 Post By Red Raspberry
  • 1 Post By Gaijinn
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 19 Old 11-19-2018 Thread Starter
Member
 
Cryptonic_Sonic's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Southeastern Wisconsin
Posts: 48
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
(Thread Starter)
Never-ending throttle body replacements

Hey guys!

I've been doing lots of reading on here, and never really found anything conclusive for this.

I bought my 2013 3.8 M/T Track new. It's always been stock except for the wheels. Every 20,000 miles since I bought the thing, I've had the stalling/loss of power, limp mode, and CEL. Both times I brought it into the dealership, they had to replace the throttle body.

Fast forward about 15k miles (I currently have about 55k miles on the odometer), I'm getting the same stuff again--loss of power, limp mode, CEL turns on.
The dealership tells me the following codes were thrown:
  • P2106
  • P2110
  • P0638

They will have their most experienced tech work on it tomorrow. Based on what I'm reading on the forums, it will probably be throttle body time, but this time out of warranty
P2106 and P2110 appear to be caused by P0638 from what I've read about these codes.

Have any of you guys had constant issues like this? What ended up being the long term fix for you? Should I be looking at aftermarket parts (e.g. aftermarket throttle body)?
I feel like I'm suffering from a shotty throttle body design that just keeps failing over and over again. Frequently replacing a throttle body is not regular maintenance! I will be pushing hard on Hyundai to pay for this repair if a new throttle body is needed.

Thanks for sharing your experiences!

2013 Gen Coupe Track 3.8 M/T
Black Noir Pearl
Cryptonic_Sonic is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 19 Old 11-19-2018
Senior Member
 
andbudzi's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: muskegon, MI
Posts: 1,596
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 449 Post(s)

That's very unusual problem.
First you need to try to clean throttle body. Take it off and clean it with carb cleaner from both sides of butterfly, slowly and partially force butterfly plate to open when cleaning.
Reinstall and let yiur car learn zero position (disconnect battery before takin off TB to give ample amount of time to discharge electronics for relearn).

Install catch can to keep your engine clean.
https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?m...2F111389799564

Just get reinforced hose instead of cheep stuff supplied.

Sent from my SM-G950U using Tapatalk
Cryptonic_Sonic and JSGMAN like this.

13 Genesis Track - MagnaFlow exhaust, test pipes, midpipes, custom CAI, LW Pulleys, Koning Oversteer rims, Stance coilovers, carbon fiber grill, front lip.

06 Outback 5spd - Winter muel.
14 Explorer 3.5 TT - Kids hauler with 18psi of punch.
03 Tiburon V6 custom T4E turbo - Ex mistress ...
andbudzi is offline  
post #3 of 19 Old 11-20-2018
I'd rather do it myself
 
Red Raspberry's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Flat lands of Illinois
Posts: 18,008
Mentioned: 18 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Garage

To relearn the TB position all that is needed is to turn on the key and wait 10 seconds without touching the gas pedal.
Cryptonic_Sonic likes this.

2010 Red 2.0L track

Quote:
If the Pharaohs had duct tape, the Sphinx would still have a nose...."
Red Raspberry is offline  
 
post #4 of 19 Old 11-20-2018
Korean Asswhoopin
 
Thumb5's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Hinckley
Posts: 1,228
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 130 Post(s)

The wiring needs to be checked, continuity to ecu and check pedal potentiometers see if they are close to 5v combined. Throwing part after part just proves the actual problem wasn't addressed
Cryptonic_Sonic likes this.

2010 Grey Hyundai Genesis Coupe 2.0T Track - Beyond Redline - Haltech and BW EFR 7064 - 385 whp and 345 wtq (SOLD)

2017 VW Golf R "Daily"
Thumb5 is offline  
post #5 of 19 Old 11-20-2018
Senior Member
 
AKGC's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 14,453
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 650 Post(s)

There's a relearning procedure that needs to be done through the Hyundai GDDS diagnostic computer by the tech.

VWs have the same issue when a TB is replaced.
Cryptonic_Sonic likes this.
AKGC is online now  
post #6 of 19 Old 11-20-2018
Senior Member
 
andbudzi's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: muskegon, MI
Posts: 1,596
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 449 Post(s)

Quote:
Originally Posted by AKGC View Post
There's a relearning procedure that needs to be done through the Hyundai GDDS diagnostic computer by the tech.

VWs have the same issue when a TB is replaced.
I was able to get my bored TB working with key on relearn... Maybe just coincidence, but worth a try before throwing money at it

Sent from my SM-G950U using Tapatalk
Cryptonic_Sonic likes this.

13 Genesis Track - MagnaFlow exhaust, test pipes, midpipes, custom CAI, LW Pulleys, Koning Oversteer rims, Stance coilovers, carbon fiber grill, front lip.

06 Outback 5spd - Winter muel.
14 Explorer 3.5 TT - Kids hauler with 18psi of punch.
03 Tiburon V6 custom T4E turbo - Ex mistress ...
andbudzi is offline  
post #7 of 19 Old 11-24-2018
Junior Member
 
BK2SiC's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Quote:
Originally Posted by Cryptonic_Sonic View Post
Hey guys!

I've been doing lots of reading on here, and never really found anything conclusive for this.

I bought my 2013 3.8 M/T Track new. It's always been stock except for the wheels. Every 20,000 miles since I bought the thing, I've had the stalling/loss of power, limp mode, and CEL. Both times I brought it into the dealership, they had to replace the throttle body.

Fast forward about 15k miles (I currently have about 55k miles on the odometer), I'm getting the same stuff again--loss of power, limp mode, CEL turns on.
The dealership tells me the following codes were thrown:
  • P2106
  • P2110
  • P0638

They will have their most experienced tech work on it tomorrow. Based on what I'm reading on the forums, it will probably be throttle body time, but this time out of warranty <img src="https://www.gencoupe.com/images/smilies/mad2.gif" border="0" alt="" title="" class="inlineimg" />
P2106 and P2110 appear to be caused by P0638 from what I've read about these codes.

Have any of you guys had constant issues like this? What ended up being the long term fix for you? Should I be looking at aftermarket parts (e.g. aftermarket throttle body)?
I feel like I'm suffering from a shotty throttle body design that just keeps failing over and over again. Frequently replacing a throttle body is not regular maintenance! I will be pushing hard on Hyundai to pay for this repair if a new throttle body is needed.

Thanks for sharing your experiences!
I recently had the issue for the first time on my bk2 2.0 , mileage at the time around 30k miles. Took it to the mechanic, he check out the sensor and cleaned my throttle body. Car drove fine for a day, same thing happened again. Went back to him he said replace the TB. So I did. Works perfectly so far , mileage 30430.
Cryptonic_Sonic likes this.
BK2SiC is offline  
post #8 of 19 Old 11-24-2018
Senior Member
 
Gaijinn's Avatar
 
Join Date: Jul 2017
Location: Indianapolis In
Posts: 678
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 198 Post(s)
New TB

According to my Hyundai expert, the ECM key re-learn is all thats needed with a new TB. Having said that, he said he's never seen anything like what you speak of.

Your a 2013 BK2 GDi,...I would venture to say your car for whatever reason is mucking up its valves worse than normal.

BK1 MAFs are the ones which need a periodical TB cleaning, by periodical I would say every 45K.

Now a dirty ass GDi with buildup from day one will foul in 20K, the valves that is.
I'm a 2013 3.8 GDi too.
There is a 5 gallon Meth tank in my trunk! LOL....
I just don't have that problem because I spray pure meth into myTB, IM, valves into the cylinder. Everything is shiny, like new, and will stay that way. I purchased my GEN with 19k she was NA dirty pants too.....I Turbo/meth converted her. I purposefully held down the boost until the meth had time to eat away all the valve buildup (takes about 5K). I've driven her now 20K, she runs better for alot of reasons, but her idle and low rpm response is crystal clear. Smooth as snot, even when shes cold.

**For what its worth my friend he also stated that the Gens tend to accumulate, or store fault codes, even pending fault codes. The "Gulley" so to speak fills up over time, and can induce errors like you mention. Limp modes, etc.

The solution for this is: Torque app, and running diagnostic scans either when warming up or before you shut down. These diagnostic scans and subsequent clear codes commands keep your "Gulley "clean.

Now maybe you do have TB issues, but I can't see the same dam thing you speak of happening over and over again.
If they are going to do this crap off waranty, at least get your valves mechanically cleaned, and get the torque app.
Cryptonic_Sonic likes this.

Here we go again !

Last edited by Gaijinn; 11-24-2018 at 08:32 PM.
Gaijinn is offline  
post #9 of 19 Old 11-26-2018
Senior Member
 
AKGC's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 14,453
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 650 Post(s)
AKGC is online now  
post #10 of 19 Old 11-29-2018 Thread Starter
Member
 
Cryptonic_Sonic's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Southeastern Wisconsin
Posts: 48
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
(Thread Starter)

Thanks everyone for the replies. I'll have to look into all these things.

I'm the first owner of this vehicle, always put premium fuel (Shell V Power) in (preferably that non-ethanol stuff). I have the dealer use Mobil 1 full synthetic for all my oil changes (changed every 6mo or 6,000 miles...whichever comes first). I'm not sure why my throttle body gets all gunky so quick.

I did mention to the dealer about the resync to ECU and the tech claims this has been done. I also only have 55,000 miles on the car.

Hyundai's process is to report the codes thrown to "Hyundai Tech" and they inform the tech at the dealership what to do. This time it was to clean the throttle body. The dealer actually set me up with a loaner and got Hyundai to pay for the work. Next step is to contact Hyundai corporate to tell them that trying to resolve a recurring issue by doing the same thing over and over is not a solution at all.
Cryptonic_Sonic is offline  
post #11 of 19 Old 11-29-2018 Thread Starter
Member
 
Cryptonic_Sonic's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Southeastern Wisconsin
Posts: 48
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
(Thread Starter)

Quote:
Originally Posted by Gaijinn View Post

**For what its worth my friend he also stated that the Gens tend to accumulate, or store fault codes, even pending fault codes. The "Gulley" so to speak fills up over time, and can induce errors like you mention. Limp modes, etc.

The solution for this is: Torque app, and running diagnostic scans either when warming up or before you shut down. These diagnostic scans and subsequent clear codes commands keep your "Gulley "clean.

Now maybe you do have TB issues, but I can't see the same dam thing you speak of happening over and over again.
If they are going to do this crap off waranty, at least get your valves mechanically cleaned, and get the torque app.
Do you have an OBD-II dongle that you recommend to use with iPhone for that Torque app? I've been considering getting something to read the codes from my phone anyway. It saves a trip to Autozone/Advance Auto/etc.

2013 Gen Coupe Track 3.8 M/T
Black Noir Pearl
Cryptonic_Sonic is offline  
post #12 of 19 Old 11-30-2018
I'd rather do it myself
 
Red Raspberry's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Flat lands of Illinois
Posts: 18,008
Mentioned: 18 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Garage

Quote:
Originally Posted by Cryptonic_Sonic View Post
Do you have an OBD-II dongle that you recommend to use with iPhone for that Torque app? I've been considering getting something to read the codes from my phone anyway. It saves a trip to Autozone/Advance Auto/etc.
On sale now. None better.

https://www.scantool.net/obdlink-mxp/
Cryptonic_Sonic likes this.

2010 Red 2.0L track

Quote:
If the Pharaohs had duct tape, the Sphinx would still have a nose...."
Red Raspberry is offline  
post #13 of 19 Old 11-30-2018 Thread Starter
Member
 
Cryptonic_Sonic's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Southeastern Wisconsin
Posts: 48
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
(Thread Starter)

Quote:
Originally Posted by Red Raspberry View Post
On sale now. None better.

https://www.scantool.net/obdlink-mxp/
Thanks, bud! I just put in my order! I think this is something most car owners should have and I've been wanting one for a while now.

2013 Gen Coupe Track 3.8 M/T
Black Noir Pearl
Cryptonic_Sonic is offline  
post #14 of 19 Old 11-30-2018
Senior Member
 
Gaijinn's Avatar
 
Join Date: Jul 2017
Location: Indianapolis In
Posts: 678
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 198 Post(s)

I have the same as Razz,. be careful..........torque app is addictive !!
Cryptonic_Sonic likes this.

Here we go again !
Gaijinn is offline  
post #15 of 19 Old 04-30-2019
Junior Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

2014 3.8

I had been having some problems with my car recently where Id go to get it into first and the throttle felt inconsistent, like the engine was bogging down and I had to push the accelerator more than usual to get it to respond enough. It wasent in limp mode and once going I could open it up fine, but it felt like I was having to give it more throttle than normal.

I decided to get torque and when I plugged it in it had 6 codes stored. Unfortunately I cleared the codes and lost the list I made but I do know that P2106 and P2110 were definitely on there. Codes havent returned but the issue is still there.

I also noticed that at idle my throttle is reading 11.8. I feel like it should be at zero because it uses the little idle gap but I honestly dont know enough to say for sure.

I recently cleaned my tb as I installed a new intake and spacer. It was pretty clean tbh and these issues were occurring before the cleaning so I dont think I messed anything up. I thought about replacing the sensor but IM not sure if thats possible because it appears to be riveted to the tb and I didnt see anywhere selling them.
Justin Davis is offline  
post #16 of 19 Old 04-30-2019
I'd rather do it myself
 
Red Raspberry's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Flat lands of Illinois
Posts: 18,008
Mentioned: 18 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Garage

The throttle is never at 0 and WOT is around 85%, think more like degrees.

P2160 Vehicle Speed Sensor “B” Circuit Low < signal back to PCM is shorted.

P2110 Throttle Actuator Control System - Forced Limited RPM
P2110 Lime Home Mode - Forced Limited RPM
P2110 Throttle Actuator Control System-Force Limited RPM

2010 Red 2.0L track

Quote:
If the Pharaohs had duct tape, the Sphinx would still have a nose...."
Red Raspberry is offline  
post #17 of 19 Old 05-30-2019 Thread Starter
Member
 
Cryptonic_Sonic's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Southeastern Wisconsin
Posts: 48
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
(Thread Starter)

Hey Guys,

I thought I should update on this thread since it's been a while.

I had the check engine light come on again a few times since the dealership last cleaned my throttle body. Same codes: P2106, P2110, P0638
(thanks to Razz for the OBD-II reader recommendation--love that thing)

My service advisor recommended I put in a support claim with Hyundai Corporate to get a field engineer out to look at my car some more. From what I was told, the engineer did some research and this appears to happen only with the manuals and that there was a wiring harness update sometime in 2015. I'd have to look at my paperwork to see what the exact part was called, but I just remember it was a $2,500 wiring part. They replaced the throttle body for good measure as well.

So, in the end, the issue according to the engineer is that it was an outdated wiring harness. We'll see for sure after 15,000 miles if the issue has REALLY been resolved, but I figured I would give an update for you guys to look into.

2013 Gen Coupe Track 3.8 M/T
Black Noir Pearl
Cryptonic_Sonic is offline  
post #18 of 19 Old 05-30-2019 Thread Starter
Member
 
Cryptonic_Sonic's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Southeastern Wisconsin
Posts: 48
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
(Thread Starter)

Oh yeah, I almost forgot to mention that before they replaced that wiring harness, they also tried replacing something with my pedalboard (didn't resolve the issue).

2013 Gen Coupe Track 3.8 M/T
Black Noir Pearl
Cryptonic_Sonic is offline  
post #19 of 19 Old 4 Weeks Ago
Junior Member
 
Jizobizo's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Indianapolis Indiana
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Garage

From the shop manual:: Page 957/1234 overall or page 67/145 in Fuel System chapter

ETC module Learning procedure
When installing new ETC module or re-installing it, ETC module learning procedure must be performed.
1. Hold the ignition key or start button at the IG ON position for 5 seconds.
2. Turn ignition switch OFF and then start the engine.

DTC codes (P0638, P2110) might be displayed if ETC module learning procedure was not performed after replacing/re-installing ETC module.

'13 3.8 Track MT
Jizobizo is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Related Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
BMW Exec: ?Never Say Never? About a Pickup Truck AutoGuide.com AutoGuide.Com News 0 07-21-2016 03:40 AM
Copp3rhead's "Never Late Than Never" Build (WARNING: HOLY PIC HEAVY!!!) Copp3rhead GenCoupe Build / Projects 62 06-30-2015 06:29 PM
hm throttle position sensor? throttle cable? throttle body stuck? hajimah 2.0T Discussion 2008-2012 9 02-22-2015 03:16 PM
Never, never, never deal with Hyundai of Paramus on Rt 4 tru North East / New England 12 05-26-2009 06:54 PM
Never, never, never deal with Hyundai of Paramus on Rt 4 (NJ) tru General Discussion 0 05-13-2009 06:42 AM


Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Hyundai Genesis Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome